keskiviikko 9. tammikuuta 2013

Kiiruna, minne menet?


Arkistoja kaivellessa sattui silmääni kuvat muutaman vuoden takaiselta Kiirunan reissulta. Kuvat saivat myös miettimään, miten käy kaikille ihanille vanhoille rakennuksille, kun kaupunki siirretään kaivosten tieltä. Siirretäänkö nämä rakennukset vai rakennetaankotilalle uutta?

Laiva oli jossain kohtaa torniojokea, ruotsin puolella. Melkein näin rannalla Tom Sawyerin ja pystyin kuvittelemaan, että olemme keskellä Amerikkaa, emmekä suinkaan Lapissa.

Mutta Kiiruna. Missä menee raja ihmisen ahneudella? Voiko luontoa loputtomasti kuluttaa ja hienoja paikkoja tuhota? Tarvitaanko niitä kaivoksia oikeasti? En ole todellakaan mikään asiantuntija, nämä ovat vain omia mietteitäni ja viisaammat voivat korjata käsityksiäni. Tai ainakin yrittää.6 kommenttia:

 1. Niinpä! Kiirunas on aika paljon hienoja taloja. Ja varmasti osa niistä siiretään tai puretaan. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne vois siirtää, mut jos puretaan, häviää hienot talot lopullisesti:(

   Poista
 2. LKAB on niin suuri osa Lapin tillgångar et toi on tarpeeks tärkee. Ne tuo siis ihan sikana rahaa! ja kaikilla ketkä on siel töissä on hyvä palkka! :) en tiiä enää sitä kun ton :P

  VastaaPoista
 3. mut munkin mielest on surullista. mun onhan sille muissa kaupungeissakin, esim upsalassa kun nyt on uus junaasema. vähän niinku sattuu, mut samalla, ei voi olla sama tuhat vuotta. ois ihanaa jos vois vaan olla niinkun aina on ollu jotkut asiat :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kaikissa asioissa on aina kaksi puolta... esimerkiks meidän vanhan kodin lähellä täällä suomessa oli kaikki puut kaadettu lapsuuden metsistä, missä aina leikittiin. Meinas itku tulla. Mut siitäki oli joku rahaa saanu, mistä sitä kaikesta tietää.

   Poista
  2. Raha, valta ja ahneus sekottaa täysin joidenkin ihmisten ajatukset. On paljon asioita, joiden arvoa ei edes voi mitata rahassa. Maailmassa suuri osa vääryyksistä tehdään just rahan takia. Eikä tätä maata annettu ihmiselle tuhottavaksi, vaan hoidettavaksi viisaudella. Henna, sä ajattelet syvällisesti ja viisaasti, pidä siitä kiinni. Ugh. Ekointiaaniystävä tykkäilee. :)

   Poista