lauantai 16. marraskuuta 2013

Vaatteita ja myrkkyjä

Johtuuko se siitä että asia kiinnostaa minua niin paljon vai siitä, että ihmiset tulevat enemmän tietoisiksi? Oli miten oli, huomioni on viime aikoina kiinnittynyt siihen kuinka lehdet kirjoittavat enemmän ja enemmän ympäristömyrkyistä. Niistä myrkyistä, joita on ihan jokapäiväisissä tuotteissa. Ensiksi huomioni kiinnittyi Helsingin sanomat kirjoitti allergioista ja niiden yhteydestä ympäristömyrkkyihin, sitten paikallislehti täällä kirjoitti testfatktan tutkimuksesta, kuinka useissa lasten farkuissa on ympäristömyrkkyjä, jotka ovat ensi sijassa vaarallisia vesistöille. Nyt silmääni osui uutinen vinyylihanskojen sisältämistä myrkyistä, mm. ftalaateista. Nämä vinyylihanskat eivät ehkä kodeissa ole niin jokapäiväisiä, mutta koulujen ja päiväkotien keittiöissä, ravintoloissa ja leipomoissa näitä käytetään päivittäin. Hyvä että näistä asioista kirjoitetaan ja tehdään ihmisiä tietoisemmaksi. Valinnoilla on merkitystä!

Osta vatteet lapsellesi kirpputorilta( suurin osa myrkyistä on pesty jo pois, eikä niistä ole ainakaan lapsellesi haittaa), vältä fleeceä ja muita keinotekoisia kuituja (akryyli, polyamidi, polyakryyli...). Kurkista kylkisaumaan ommeltua lappua, jossa lukee mitä vaate sisältää. Villa, puuvilla, angora, alpacka, viskoosi, niitä minä suosin. Jos ostat uuden vaatteen, suosi ekologista puuvillaa. Ja muista, että laadukkaasta materiaalista valmistettu vaate kestää käytössä paljon pidempään kuin jokin akryylirätti.

Pointtina siis se, että näistä asioista kirjoitetaan enemmän ja enemmän.

7 kommenttia:

 1. Olen tullut itse aika tarkaksi. En osta akryyliä, muovia muodossa, vaan puuvillaa, täyttä villaa. Ja juuri kirpparilta löytyy aitoa tavaraakin, aina ei tarvitse maksaa itseään kipeäksi.
  Tosin säästöä sekin, kun ostaa kerralla kunnollista, se kestää käyttöä, pesua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, yritän ostaa vähemmän, mutta laatua. Ettei vaatetta tarvitse parin pesun jälkeen pois heittää.

   Poista
 2. Hyvä postaus! Ootko vielä kattonu meidän blogia? Www.receptbloggens.bloggplatsen.se
  Mainostan sitä vähän täällä niin ehkä joku haluu lukee sen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Vaikka löysinkin kiroitusvirheitä, sen siitä saa kun en lukenut useaan kertaan. Joo, käväsin teidän blogissa:).

   Poista
  2. KIRJOITUSVIRHEITÄ! Mikä mua vaivaa?:D

   Poista
 3. Jos olisin sinä niin välttäisin angoran suosimista, mm. https://www.youtube.com/watch?v=5TmQ_t_Lf28

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, no tosta ehkä sai kuvan että olen angoran suurkuluttaja, mutta ei kuitenkaan näin. Kannattaa kuitenkin muistaa että on olemassa myös kotimaista angoraa, jonka tuotanto on paljon eläinystävällisempää kuin kiinassa. Suurin pointtini oli kuitenkin luonnonkuitujen suosiminen, ei niinkään nimenomaan angoran suosiminen.

   Poista