maanantai 19. syyskuuta 2011

Muutama sana materiaaleista


Villa, puuvilla, nahka, pellava, puu. Ne ovat suosikkimateriaalini vaatteissa, kengissä ja laukuissa sekä kodin sisustuksessa. En edes muista, milloin viimeksi olisin ostanut vaatteen, joka olisi vaikka akryyliä. Nykyajan kulutuskulttuuri kuitenkin vaatii kaikenlaisia keinotekoisia kuituja ja materiaaleja, mutta minä en ole ihastunut oikeastaan kumpaankaan. En kulutuskulttuuriin enkä keinokuituihin. Keinokuituiset vaatteet ovat mielestäni hiostavia, ne nyppääntyvät helposti eivätkä kestä kovinkaan kauan hyvinä.

Voisi ajatella, että on luonnon kannalta parempi ostaa keinonahka- kuin nahkakengät. Itse suosin nahkaisia, sillä uskon että ostamalla aitoa materiaalia, saa parempaa laatua ja pidempi ikäisiä tuotteita. Mieluummin laitan tuhatlappusen(kr) hyviin nahkakenkiin ja käytän niitä useamman vuoden, kuin parisataa keinonahkaisiin, jotka kestävät vain yhden talven. Mikä siis onkaan parempaa luonnolle? Possujen kasvatus vai uusiutumattomien luonnonvarojen käyttö. Neuleet ostan usein joko puuvillaisina tai villaisina tai sitten jonkinlaisina villasekoitteina. Luonnonkuidut ovat myös paljon mukavempia pitää päällä. Totta on, että luonnonmateriaalit voivat olla kymmenenkin kertaa kalliimpia, kuin vastaavat keinokuituiset, mutta ne maksavat itsensä takaisin pitkällä käyttöiällään. Kumpi on parempi, ostaa paljon kaikkia öljystä jalostettuja materiaaleja kuin satasata muutamaan "aidosta" materaalista tehtyyn tuotteeseen.

En minä tässä asiassa niin älyttömän jyrkkä ole, joskus ostan keinonahkaiset kengät tai akryylisen paidan. Kokemus on kuitenkin osoittanut, että usein keinotekoisten materiaalien kannatus on hukkaan heitettyä rahaa. Teen myös usein löytöjä kirpputoreilta ja jos hinta on pieni niin saattaa mukaan lähteä myös jotain muuta kuin puuvillaa. Pyrkimykseni olisi kuitenkin pitää vaatekaappi mahdollisimman tyhjänä keinokuiduista.

1 kommentti:

  1. Håller med dig! Mut se on taas se probleemi, et jos kyllästyy nopeesti, jos esim rakastaa ostaa uutta? :D hehe. Ei mut onha se niin kun sanot.

    VastaaPoista