perjantai 1. marraskuuta 2013

Kemikaalit kotonamme

Koskaan aikaisemmin en ole tainnut tästä aiheesta kirjoittaa, vaikka aihe lähellä sydäntäni onkin. Nimittäin kemikaalit kotona, vaatteissa, ruuassa ja kaikessa mikä meitä ympäröi. Täällä ruotsissa Naturskyddsföreningen (Luonnonsuojeluyhdistys) teki tutkimuksen yhteistyössä bloggaajaäitien kanssa, missä nämä äidit lähettivät pölyä lastenhuoneistansa laboratorioon tutkittavaksi. Tarkoituksena oli tutkia, mitä kaikkia haitallisia aineita lastenhuoneista löytyy. Mukana tutkimuksessa oli muun muassa Underbara Clara ja Magdalena Graaf. Valitettavasti luen todella vähän suomenkielisiä blogeja, enkä ole löytänyt aiheesta vastaavaa tekstiä suomeksi, mutta sitä jota kiinnostaa lukea ruotsiksi on tässätässä ja tässä muutama Claran bloggaus aiheesta. Miksi sitten nämä kemikaalit ovat niin vaarallisia ja mitä ne ylipäätään ovat? Ja missä haitallisia kemikaaleja on?

Legot - muovit jotka taidan kuitenkin säilyttää

Tutkimuksessa lastenhuoneista löydettiin mm. Ftalaatteja. Ftalaatit tekevät muovista pehmeää ja taipuisaa ja sitä on esim. muovimatoissa, maaleissa, kaapeleissa, ruokapakkauksissa, tapeteissa, sandaaleissa, pyyhekumeissa, vaatteiden painokuvissa etc. Tutkimukset osoittavat että tietyt ftalaatit voivat vahingoittaa lisääntymiselimiä. Ftalaateilla on myös yhteys lisääntyneeseen ylipainoon, allergioihin sekä astmaan. Toinen tutkittu aine oli Bisfenoli A. Tätä löytyy mm. muovipulloista, säilyketölkeistä, muovipakkauksista, cd-levyistä, piilolinsseistä, kuiteista ja hammaspaikoista. Tutkimukset osoittavat että Bisfenol A lisää riskiä rintasyöpään, haittaa lisääntymistä sekä kasvattaa riskiä liikalihavuuteen ja diabetekseen. Bromioidut palonestoaineet oli myös tutkimuksessa mukana. Niitä voi lelujen lisäksi olla vaahtomuovipatjoissa, sähkölaitteissa sekä sohvien ja sänkyjen kankaissa. Palonestoaineilla on yhteys syövän ja - niin kuin monet tutkijat uskovat - jopa autismin esiintymisessä. On olemassa tutkimuksia, jotka osoittavat että sperman laatu on laskenut 50 prosenttia 50 vuodessa, samalla kun kivessyöpä on lisääntynyt.

Tässä olen maininnut nyt kolme kemikaalia, mutta niitä löytyy enenmmänkin. Olen ruvennut vähentämään kotoamme muoveja. Ei vain lasten leluja, vaan myös keittiötarvikkeita, vaatteita (tiesitkö että fleece-paidat tehdään mm. vanhoista muovipulloista?) ja muita tekstiilejä. Oikeastaan jo pitkän aikaa olen vältellyt muoveja keittiössä, sillä kuuma ruoka ja muovi ovat todella huono yhdistelmä, koska lämpö irrottaa muovista haitallisia kemikaaleja entistä tehokkaammin. Koko juttu ei olekkaan vain muovin välttelyä, vaan pikemmin kemikaalien välttelyä. Joku voi ajatella, että turhaa hössötystä asiasta, joka ei ennenkään ole ollut ongelma, mutta ennen ei ole ollut tutkimuksiakaan asiasta.

Puiset junaradat. Oivallinen esimerkki kuinka lelu voi olla puinen, vaikka nämäkään eivät täysin muovittomia ole.
Miksi sitten tämä asia kiinnostaa niin kovasti? Siksi, koska meillä on pieniä lapsia ja kukapa ei haluaisi lapsillensa parasta. On tutkittu, että herkin ikä on pikkulapsi- ja teini-ikä. Myös äidin veressä olevat ympäristömyrkyt siirtyvät kohdussa istukan kautta lapseen. Lastenhuoneesta on lähtenyt muovisia leluja, keittiöstä muovisia paistinlastoja ja kulhoja ja tilalle on tullut tavaroita puusta ja metallista.

Ketä kirjotus kiinnosti? Herättikö ajatuksia ja kysymyksiä? Voitte mielellään kommentoida!

6 kommenttia:

  1. Hyvä että korjotat tästä! Tiedät että mun mielestä tää on tärkee aine!

    VastaaPoista
  2. Hei, ja kiitos hyvästä kirjoituksesta. Minua kiinnostaa tämä kovasti. Kun olin lapsi, meidän perheen lihat, ja muut ruokatarpeet tuotiin aina kaupasta tai myymäläautosta kotiin paperiin käärittynä. Eli ei mitään muovia. Meillä ei ollut ennen edes ns. roskista keittiössä. Kaikki materiaali oli sellaista, että sen voi polttaa puuhellan pesässä! Mietippä, mille haisee crocsit, jos ostat jostain halpamyymälästä, avaat pussin ja huh, mikä haju. Samoin kaasuun pakattu leikkele, tai liha. Paha haju puskee nenään, kun sen avaa. Te pienten lasten äidit, on hyvä, että ajattelette näitä! Hyvää syksyä teille, terv. Annin äiti

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ennen vanhaan oli kaikki paremmin, eikös... No ei ehkä kaikki mutta kemikaaleja oli varmasti kodeissa vähemmän.(Joskus salaa toivon että kun pääsis aikamatkalle sata vuotta taaksepäin, ihan mielenkiinnosta). Tuntuu että tää on vähän sellanen suo että harva ymmärtää, miksi lähteä sitä tarpomaan. Haha, pitäkööt jotkut vähän pimahataneena:). Kiitos mukavasta kommentista!

      Poista
  3. Täälläkin samoilla linjoilla. Nelisen vuotta sitten kirjoittelin parikin postausta toiseen blogiin näistä aiheista. Varmasti monien asioiden yhteisvaikutukset tulevat näkyviin vasta vuosien päästä. Hyvä, että tietoisuus lisääntyy ja samalla toki väistämättä myös yksittäisen kuluttajan ahdistus, kun kokonaiskehityssuuntaan on vaikea vaikuttaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kemikaalicoctail, sepä se. Mun on pitäny tässä vähän itseä toppuutella just tuon ahdistuksen kanssa, koska oikeesti jo pienet teot on parempaan päin, ei kannata harmitella vuokrakämpän muovimattoja, kun niille nyt ei vain tällä hetkellä mahda mitään. Yritin suomesta googlailla asiaa, mutta jopa luonnonsuoljeluliiton sivuilta sai etsimällä etsiä ympäristömyrkyistä, nimenomaan kotona ja päiväkodissa. Täällä tuntuu että asia on hieman enemmän esillä. Vai oonko vain tippunut kelkasta?

      Poista