sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Hiusten pesu ilman shampoota - Onnistuuko se?

Miksi en käytä shamppoota?

Joskus ennen viime pääsiäistä innostuin jostain syystä kokeilemaan hiusten pesua ilman shamppoota (no ´poo= no shampoo=ei sahmppoota). Oikeastaan syitä on useampia. Hiukseni ovat aina olleet kuivat, koppurat, karheat, välillä ihanan kiharat, välillä ei kiharat eikä suorat vaan kamala pörrökasa. Huopunut hevosen harja. Päänahkani taas helposti hilseilevä ja rasvoittuva ja kutiseva, kaipa sitä voisi herkäksi kutsua. Mikään shamppoo ei ole oikein koskaan toiminut hiuksilleni, saati ollut tarpeeksi hellä päänahalle ja kun kerran kemikaalittomampi elämä yleensäkin on alkanut kiinnostamaan minua enemmän ja enemmän, aloitin hiustenhoitokuurin jättämällä shamppoon pois.

Tässä vapaasti suomentamani pätkä no ´poon sivuilta:


"Shamppoot perustuvat yleensä sulfaatteihin. Tavallisimmat niistä ovat sodium lauryl sulfate(SLS) sekä sodium laureth sulfate(SLES), näistä käytetään yhteisnimitystä SLS. Nämä ovat vahvasti puhdistavia aineita jotka kuivattavat sekä hiuksia että hiuspohjaa. SLS käytetään muun muassa vertailukohteena tutkittaessa aineita, jotka ärsyttävät ihoa ja on tieteellisesti todistettu että SLS voi aiheuttaa pysyvää vahinkoa pikkulasten silmille.

On myös shampoita, joissa ei ole näitä mainittuja sulfaatteja, jotka ovat  miedompia eivätkä samaan tapaan kuivata hiuksia. Tämä teksti kohdistuu niihin shampoihin joissa on käytetty näitä sulfaatteja(SLS).

 Hiuksissa on luonnollisia hoitavia ja pehmentäviä öljyjä, jotka hiuspohja tuottaa. Käytettäessä tavallista shampoota, jolla on voimakas puhdistusteho, pestään samalla kaikki nämä hyvää tekevät rasvat pois. Tämä johtaa siihen että hiukset tulevat todella kuiviksi. Jotta vältettäisiin tämä kuivuus, käytetään hoitoainetta palauttamaan hiuksiin rasvaa ja kosteutta. Luonnollinen rasva pestään siis pois ja korvataan synteettisillä aineilla ja kemikaaleilla.

Sulfaattien kuivattamat hiukset vaurioituvat myös helpommin. Peittääkseen vauriot, sisältää moni hoitoaine silikoneja ja mineraaliöljyjä, jotka muodostavat kalvon hiuksen ympärille. Tämän ansiosta hiukset tuntuvat sileiltä ja näyttävät kiiltäviltä ja terveiltä, mutta tosiasiassa se on vain harhaa, jonka vauriot peittävä kalvo luo. Kalvo voi olla vaikea pestä pois ilman sulfaatteja sisältävää shampoota. Seurauksena syntyy shampoopesun ja hoitoaineen käytön noidankehä.

Toinen negatiivinen seuraus shampoon käytöstä on päänahan kuivuminen. Korjatakseen kuivumisen päänahka alkaa tuottamaan enemmän rasvaa, hiukset siis rasvoittuvat nopeammin. Tämä taas johtaa siihen että hiukset täytyy taas pestä, joten hiuspohja kuivuu yhä enemmän, joka vuorostaan lisää rasvan tuotantoa päänahassa. Tästä kierteestä pääsee eroon käyttämällä miedompia pesumenetelmiä ja/tai vähentää hiusten pesua pikkuhiljaa "

Laiska kun olin, en jaksnut heti ottaa selvää eri pesumahdollisuuksista. Pesin hiukseni vain ja ainoastaan vedellä. Sanotaan, että päänahka rauhoittuu noin parin kolmen viikon kuluttua, että rasvantuotanto alkaa silloin tasoittua. Pidemmän päälle pelkkä vesi ei tuntunut niin hyvältä ja pesuteho olikin aika olematon. Kokeilin pestä soodalla ja hoitoaineella, mutta sooda pesi liian hyvin kun taas hoitoaine jätti hiukset ihan klimppisiksi.

Paras ja hellin tähän asti kokeilemani pesuaine on kananmunan keltuainen. Todella vanha keksintö, mutta ehkä hieman unohdettu. Sekoitan pari keltuaista ja tilkan hunajaa, hieron kuivaan päänahkaan ja huuhtelen haalealla vedellä (munakkaat saa kypsyä paistinpannulla). Minulla kun on kiharat hiukset, saatan vielä hieroa hiuksiin silikoonitonta hoitoainetta, jota en huuhtele pois. Näin kiharat pysyvät kiharoina eivätkä vain lainehdi elottomina. Ja kyllä, päänahkani on edelleen kutiseva ja hilseilevä, varsinkin näin talvipakkasilla, puhumattakaan aamuisesta lastenshamppoopesusta, joka olisi pitänyt jättää väliin. Mutta pesen hiukseni ehkä kerran viikossa, joskus useammin ja koen että olen nyt paljon kiltimpi niille kuin ennen. En käytä hiuslakkaa, shampookin meillä on melkein vain koristeena kylppärin hyllyssä ja hiustenkuivain on ihan unohdettu.

Jag har slutat tvätta mina hår med shampo. Jag har alltid haft jätte torra hår och nu är dom bättre. Jag tvättar numera bara med äggula och lite honung, mycket snällare mot hårbotten och hår än shampo. Jag har varit nu ett år (nästan) helt utan shampo. Läs mer om no poo här7 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista... Näyttääkö hiuksesi kuitenkin puhtailta, vaikka peset vaan kerran viikossa? Itseltä ei kyllä onnistuisi. Varmaan noi kiharat auttaa asiassa...
  T. Marsa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla tosiaan kiharat auttaa ja kun hiukset lähes aina on ponnarilla, niin sekin auttaa. Mutta kun pesuja vähentää pikkuhiljaa, hiusten rasvoittuminenkin vähenee ja tarve pestä vähenee. Hiuslakkaa tai muita muotoilutuotteita en käytä, joten niitäkään ei tarvi pestä tavallisella shamppolla pois. Ja kananmuna toimii, voisin sanoa että yllättävän hyvin. Kannattaa kokeilla, moni luulee että hiukset täytyy pestä joka päivä kun ne rasvoittuu niin nopeasti. Mutta siinä se juuri on, sen takia ne rasvoittuu kun niitä pesee niin useasti:).

   Poista
 2. Kul att du inte heller använder shampoo, borde prova köra helt nopoo.. har kört på balsammetoden i typ 2 år å håret mår så mycket bättre utan massa kemikalier och tvätt ca.1 gång i veckan :)

  VastaaPoista
 3. Precis! Mindre kemikalier och håret mår bättre. Jag måste kanske prova nån olja till hårbotten, det är så himla torr just nu när det är så kallt ute. Har du nån förslag?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mandelolja eller kokosolja har jag använt en hel del till håret.. som inpackning eller bara i topparna. Har även gjort inpackning med massa olivolja i håret och låtit det vara i några dagar och sugas in helt men man får räkna med att gå runt i ganska flottigt hår ;)

   Poista