torstai 9. maaliskuuta 2017

Äiti, mitä mä tekisin?



Meillä on nyt hiihtolomaviikko ja takana monta, monta viikkoa sairastelua. Mitä tehdä, kun ulkona paistaa aurinko pitkän kaamoksen jälkeen ja mieli turtuu lasten marinaan, kun on niin tylsää.

Äänikirjat ja podcastit

Tylsän päivän pelastus. Ylen sivuilla on lasten kuunnelmia. Koska meillä lapset ovat kaksikielisiä, olemme kuunnelleet paljon Sveriges radion lastenradion sivuilta satuja ja kuunnelmia. Tiesittekö muuten, että suomi on yksi Ruotsin vähemmistökielistä, joten löytyy sivuilta satuja myös suomeksi. Täältä löytyy satuja joita voi kuunnella ja täältä kirjoja joita voi netin kautta ilmaiseksi lukea. Voitte vinkata jos tiedätte muita ilmaisia tai maksullisia palveluita, jotka olette hyväksi todenneet.


Play-doh taikina

Ainekset löytyvät kotoa tai ihan lähikaupan hyllyltä ja taikina on paljon mukavampi antaa lasten käsiin kuin Kiinasta lennätetty valmisvaha.

4 dl vehnäjauhoja
2 dl suolaa
2 rkl sitruunahappoa
5 dl kiehuvaa vettä
2 rkl öljyä
väriainetta, jos haluaa luonnollisia väriaineita niin kurkuma, kaakao ja esimerkiksi punajuuren keitinliemi toimivat

Itse sekoitan tämän aina taikinakoneessa. Ensin kaikki kuivat aineet ja lopuksi joukkoon kiehuva vesi, öljy ja väriaine. Pyöritän taikinakoukkua kunnes taikina irtoaa kulhon reunoilta. Sitten annan taikinan jäähtyä hetken. Meillä ihan paras ja suosituin juttu on ajaa erilaisilla ajonevoilla taikinassa, siitä jää niin kivat jäljet.



Iloitsen kun meidän lapset on jo niin isoja että niiden kanssa voi pelata seurapelejä. Yhtäkkiä meille on ilmestynyt Uno ja Yatzi ja Lotto ja näitä voi ihan oikeasti pelata. Itselleni Yatzy on aika uusi, en ikinä sitä lapsena pelannut, mutta kannatti kokeilla. Meidän 7- ja 4- vuotiaat pärjäävät tässä yleensä paremmin kuin minä. Pelissä kehittyy myös laskutaito ihan kuin huomaamatta.



Tai sitten voi vaikka auttaa äitiä kokoamaan uuden pyykinkuivaustelineen ja rakentaa patjoista majan. Majaan voi ottaa evästä mukaan, pitsaleipää, oikein punasia, mehukkaita veriappelsiineja ja vettä pullossa. Majaan on myös hyvä nukahtaa jos väsähtää.

5 kommenttia:

  1. Kiva kun taas bloggaat! :)

    VastaaPoista
  2. Mielenkiinnosta kyselen, että miten teillä menee tuon suomen kieli kotona? Puhutko sä lapsille suomea aina ja vastaako ne sulle suomeksi?
    Kaipaatko joskus vielä Suomeen asumaan?
    Mukavaa kevättä sinne..:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ollaan siinä mielessä onnekkaita, että meidän lapset kuulee suomea todella paljon. Mä puhun lapsille pääsääntöisesti suomea(joskus tilanne vaatii tai muuten vaan saattaa lipsahtaa ruotsiksi), lasten isä puhuu myös suomea, isovanhemmat osaa suomea ja sen lisäksi meillä on täällä paljon ystäviä jotka puhuu suomea. Päiväkodissa ja eskarissa on suomen kielen opetusta kerran viikossa. Lapset saattaa usein jutella mulle ruotsiksi mutta yritän pitää sääntönä että suomeksi vataan:). Meillä luetaan myös paljon suomenkielisiä kirjoja, joita saa täältä kirjastosta.

      Suomen kieli sujuu siis hyvin, se tulee perässä hyvänä kakkosena.

      Kyllähän mä suomeen kaipaan vaikka tänne oon kotiutunu hyvin. Jos voisin, asuisin varmaan molemmissa samaan aikaan. Kiitos ja hyvää kevättä sullekkin!

      Poista
    2. Niin joo, lapset vastaa aika vaihdellen ruotsiksi ja suomeksi. Ehkä fifty-fifty.

      Poista